21 са вече загиналите в централната част на САЩ поради торнадо и екстремни атмосферни условия в няколко щата, включително Тексас, Арканзас и Оклахома. Продължават спасителните дейности, а стотици хиляди хора са без ток след бурите, които връхлетяха региона на Южните равнини през нощта на 25 май.

В Тексас шерифът на окръг Кук Рей Сапингтън съобщи, че 7 души са загинали, след като торнадо се е разразило в района на Вали Вю, северно от Далас. Торнадото е разрушило къщи и бензиностанция и е преобърнало автомобили на междущатска магистрала. Сапингтън нарече щетите "доста големи". 
Сред загиналите има две деца на две и пет години, каза шерифът. Тексаският окръг включва малката община Вали Вю, която е сред най-тежко засегнатите райони. Трима членове на семейството са открити мъртви в една къща, каза Сапингтън.

Продължават издирвателните и спасителните операции.

В Оклахома най-малко двама души са загинали, след като торнадо удари окръг Мейс, съобщи ръководителят на окръжния отдел за управление на извънредни ситуации Джони Джанзен.

В Кентъки жертвите на бурите са четири. Губернаторът на щата Анди Бишиър заяви, че опустошителните бури са засегнали почти целия щат през изминалата нощ.

"През изминалата нощ много семейства и общности не бяха в безопасност. Имахме опустошителни бури, които засегнаха почти целия щат. Те удариха наистина силно няколко района като Чарлстън и Барнзли, северно от Доусънс Спрингс, както и окръг Мюленбърг и редица други места в Кентъки", каза Бишиър.

В Арканзас пък петима души са загинали при бури в ранните часове на 26 май, потвърдиха властите. Прекъснати са електропроводи и дървета, а в някои райони са регистрирани внезапни наводнения.

На север, в Индиана, стартът на състезанието "Индианаполис 500" беше отложен с няколко часа заради бурите в района, а феновете бяха помолени да напуснат трибуните и да потърсят подслон. Очакваше се 125 000 зрители да посетят състезанието, което е едно от най-емблематичните автомобилни състезания в Америка.

Националната метеорологична служба обяви пет извънредни ситуации, свързани с торнада, които през уикенда си проправиха смъртоносен път през САЩ.

Извънредните ситуации за торнадо са най-сериозните предупреждения за торнадо и се издават само когато торнадото заплашва с катастрофални щети и човешки жертви, често в населен район. През последните 25 години са издадени близо 70 000 предупреждения за торнадо, но едва над 300 от тях са достигнали нивото на извънредна ситуация, според данни от Iowa Environmental Mesonet. 

През тази година в САЩ вече е имало 14 извънредни ситуации, свързани с торнадо, включително петте от петък насам, като една от тях е в Тексас, а четири - в Кентъки.