Битката за съдбата на църквата „Св. Иван Рилски” влезе в заключителната си съдебна фаза през 2011 г. Развоят се очаква до месец

Отминалата 2011 г. беше една от най-динамичните за българската общност в САЩ. Много от нещата, които станаха през изминалите 12 месеца, ще имат своето продължение и през тази година. Ето защо в първия ни брой за новата 2012-а решихме да направим обзор на по-важните теми, които намериха място на страниците на BG VOICE и в живота на българите в САЩ.

Все още - сянката на ДС

Годината стартира със списък на дипломати с досиета в архивите на Държавна сигурност. Двама от тях се оказаха в САЩ - единият е консулът ни в Чикаго Валентин Дончев, а другият - посланикът ни към ООН Райчо Райков. В техните досиета нямаше нищо кой знае какво интересно, както показа разследване в пилотния брой на BG VOICE през февруари. Малко след това двамата си стегнаха куфарите за България, но темата продължава и до днес.  Тази седмица се оказа, че трима от дипломатите с картончета в ДС успяха да осъдят външния министър Николай Младенов за това, че ги е отзовал. Още за това на стр. 8.

Принадлежността към ДС и комунистическия апарат е в основата и на друг голям BG скандал в Чикаго - този с църквата „Св. Иван Рилски". Мегаделото за съдбата на храма започна по същество през ноември и в близките седмици очакваме решението на съдията. Преди 6 години бившият президент и основател на църквата Георги Иванов и още няколко изключени от ръководството българи завеждат дело срещу отец Валентин Ноцков и хората около него с мотива, че са били неправомерно изгонени. Те искат ново общо събрание, на което да се реши дали „Св. Иван Рилски" да бъде приобщена към лоното на БПЦ или към Американската православна църква (ОСА). В показанията си пред съда Валентин Ноцков твърди, че храмът поначало е бил плануван да бъде част от ОСА, защото основателите му не искали да имат нищо общо с комунистическото ръководство на БПЦ, мнозина от които са с картончета и в ДС. BG VOICE обаче разкри документи, които показват, че комунистическото ръководство през 80-те години е изпратило специална депеша до дипломатите ни във Вашингтон да оказват съдействие на Ноцков в друго дело срещу него, защото той бил човек, привързан към социализма. Двете страни спорят и дали Ноцков има правото да води служби, след като преди години е бил разпопен от БПЦ.

Междувременно ОСА избра нов епископ за българския си диоцез - руснакът Александър Галицин, който още преди да е встъпил официално в длъжност, успя да се забърка в скандал. В интервю за Ancient Faith Radio (AFR) той обясни, че вярващите в българския диоцез на ОСА са всъщност деца и внуци на славяни, живеещи в Северна Гърция. Според Галицин те всички говорят перфектно гръцки, защото не са имали правото да говорят родния си език - „също като кюрдите в Турция", заключи той.

След повече от година българите в Ню Йорк пък имат нов свещеник. Ставрофорен иконом Петър Тотев зае мястото на покойния отец Благой Топузлиев начело на храма „Св. Св. Кирил и Методий".

Бизнес дипломати

След скандала с досиетата на дипломатите от Външно направиха конкурс и изпратиха нови консули на няколко места. Повечето тях са с икономическо образование и с опит в частния бизнес в големи световни компании. Това важи и за новия консул в Чикаго Симеон Стоилов, който е магистър от Икономическия университет във Варна. В кариерата си е трупал стаж на управленски позиции в областта на продажбите.  В Лос Анджелис за генерален консул беше изпратен Марин Димитров. Той е завършил и бизнес администрация в Университета на Линкълншир и Хъмбърсайд, Великобритания. Работил е в търговската служба на посолството на Великобритания в София (1994-2001) и като ръководител на СТИВ във Великобритания (2001-2005).

С новите назначения от Външно се надяват да работят върху привличането на нови инвестиции в страната. Това беше и целта на второто роудшоу, което направиха посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик и нашият първи дипломат във Вашингтон Елена Поптодорова. В рамките на 5 дни те обиколиха четири американски града - Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско, където компании от България и САЩ обсъдиха възможности за партньорство в секторите информационни технологии, енергетика, химическа и хранително-вкусова промишленост, аутсорсинг и други. Малко след това дойде и новината, че правителството ще даде концесия на американската компания „Шеврон" да проучва в страната ни за шистов газ.

В търсене на инвестиции и финансовият министър Симеон Дянков направи две посещения в САЩ през изминалата година почти едно след друго. Той обаче не намери време да се срещне с най-голямата българска общност в Чикаго. Посещението му във Ветровития град  беше отменено в последната минута. Дянков се разходи до Флорида и Западното крайбрежие, хвърли обещания за нови консулства и повече пари за българските училища зад граница и си замина.

BG училища  - финансирани, но без статут

Последното му обещание всъщност се оказа истина и през новата учебна година нашите школа в САЩ получиха рекордните 740 хиляди лева. Техният статут обаче остава най-сериозният проблем пред легализиране на дипломите, които издават. Проблемът със статута им беше разкрит първо от BG VOICE и седмица след това министърът на образованието Сергей Игнатов пристигна в Чикаго за първия форум на българските училища в чужбина и обяви, че до края на годината ще има частично решение на проблема, а малко по-късно и нов закон за образованието. Докъде е стигнал този проект ще ви разкажем в следващия ни брой.

Иначе хилядите българчета в САЩ ни дадоха много поводи да бъдем горди с техните постижения през годината. Много от тях вече учат и по виртуални учебници, а собствениците на транспортната компания „Америфрейт" Павел и Румен Вълневи дариха 25 таблета на децата от училище „Джон Атанасов" в Чикаго. Двамата братя се оказаха и най-големите дарители за нашата общност, като през изминалата година подкрепиха почти всички родни училища в Чикаго, десетки културни прояви и турнета на BG изпълнители, футболните ни отбори, както и българските медии в САЩ. Но най-голямата им гордост през отминалите 12 месеца ще остане Първият български събор в Чикаго, който през юни събра над 6 хиляди души в Бъси Уудс парк. Спонсорите на събитието, братята Румен и Павел Вълневи, се бяха потрудили да осигурят всичко необходимо за един весел и разпускащ уикенд. Стотици килограми вкусотии и тонове с напитки бяха опустошени през двата дена на събора, а на голямата сцена се редуваха изпълнители от всеки жанр и ранг, които направиха купона уникален.

BG гордост

2011-а ще остане в историята като една от най-пъстрите на културни прояви. През годината в САЩ ни гостуваха певицата и певецът на годината - Галена и Илиян, които направиха големи турнета в градовете с най-много българи от Източното до Западното крайбрежие. През Америка минаха и рапърите Румънеца и Енчев, кавалджията Теодосий Спасов, акордеонистът Петър Ралчев. Скандал се завихри около група, която се рекламираше с името „Диана експрес" и за която композиторът и основател на легендарната BG рок банда Митко Щерев твърдеше, че е фалшива. BG VOICE потърси всички гледни точки по случая, но продуцентът на т.нар. „Диана експрес" д-р Милен Врабевски се зарече да ни съди. В резултат - турнето на групата беше слабо посетено, а наскоро съдът се произнесе в полза на Митко Щерев и наистина обяви групата за фалшива. В следващия брой ще ви разкажем повече и за това съдебно дело.

Освен артистите ни друг повод да изпитаме национална гордост в САЩ беше Димитър Бербатов, който дойде тук с отбора на „Манчестър Юнайтед" за тяхното американско турне. От Сиатъл, през Чикаго до Вашингтон, той предизвика истинска Бербомания. BG фенове на футболния маестро успяха да спрат клубния автобус на отбора, прескачаха огради, за да гледат тренировките на „Манчестър", и преследваха Бербо навсякъде. Въпреки лека контузия той успя да играе във всички мачове в САЩ.

Не такъв ентусиазъм обаче предизвикаха президентските избори. Интересът към тях беше рекордно слаб и в САЩ бяха отворени едва 14 секции за гласуване. Малко над 2000 души дадоха своя глас в Америка и 81% от тях предпочетоха кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. На първи тур изборните резултати в САЩ бяха малко по-различни от тези в България. Втора се оказа независимата Меглена Кунева, а не избраникът на БСП Ивайло Калфин, който все пак отиде на балотаж. Обяснението е, че може би единствено щабът на Кунева направи някаква кампания в САЩ, а нейният кандидат за вицепрезидент Любомир Христов дори дойде да се срещне с избиратели тук. Новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев ще направи първото си задокеанско посещение още през май т.г., когато ще води нашата делегация на срещата на върха на НАТО в Чикаго.

Десетки българи влязоха в криминалните хроники на местните медии, основно за точене на банкови карти и интернет измами. След 7 години дойде и справедливата присъда срещу убийството на една българска студентка в Атланта. Джошуа Дракър застреля хладнокръвно нея и приятеля й, а журито заседава само 30 минути, преди да го обяви за виновен, а няколко дни по-късно произнесе и смъртната присъда срещу него.

С всички BG герои в САЩ - добри и не чак толкова, животът ни тук явно се оказа доста интересен за сценаристите и продуцентите в България. През 2011-а bTV започна да излъчва нов сериал, „Седем часа разлика", чието действие се развива в България и Ню Йорк. Много от героите и местата в поредицата са базирани на реално съществуващи хора и техни преживявания в САЩ. Такава е най-общо картината на това, което ни се случва тук - живот като на кино...