Втората ракетна система "Пейтриът", с която Румъния разполага, днес влезе в експлоатация, след като румънски военни изстреляха две ракети на полигона Капу Мидия в окръг Констанца, съобщава телевизия Диджи 24. Телевизията отбелязва, че американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е "най-голямата покупка на Румъния след Революцията" от 1989 г. Министерството на отбраната плати 4 милиарда долара за седем системи. 

До момента САЩ са доставили на Румъния четири от тях, а другите три предстои да пристигнат в страната до 2027 г.

"И пак САЩ искат от нас да изпратим една система "Пейтриът" в Украйна", отбелязва телевизията.

Президентът Клаус Йоханис заяви на 7 май във Вашингтон, че въпросът дали Румъния може да отстъпи една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна е бил повдигнат от американския президент Джо Байдън. Президентът насрочи в четвъртък, 20 юни, заседание на Върховния съвет за отбрана, на което се очаква тази тема да бъде обсъдена.

Десетки военни и генерали от страни членки на НАТО дойдоха в Румъния, за да въведат в експлоатация системата "Пейтриът", посочва още Диджи 24. Над Черно море бяха пуснати два дрона като цели, а ракетите поразиха и двете цели. Телевизията посочва, че на практика от следващата седмица втората система "Пейтриът" ще бъде на постоянна служба, като ще бъде инсталирана до някой голям град. 

В Центъра за обучение в Капу Мидия на 4 юни започна военно учение за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана с участието на 1300 военнослужещи от Румъния и девет съюзнически държави (Чехия, Франция, Германия, Литва, Полша, Португалия, Словакия, Турция, Унгария), в рамките на което беше предвидено въвеждането в експлоатация на втората за страната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщи миналата седмица Министерството на националната отбрана. 

През 2020 г. Румъния се превърна в седмата членка на НАТО и 17-ата държава в света, която притежава системи "Пейтриът". Първата система ракети земя-въздух "Пейтриът" беше разположена в базата Капу Мидия на брега на Черно море.