Не съществува дом, в който съм била, където да е нямало малък или пък голям проблем, или и двете. Всеки имот, а пък дори и новопостроен, ще има неща, които са пропуснати да бъдат доизпипани. Не съм имала или чувала за нито една сделка, която някога се е състояла, а рапортът от инспекцията да е празен. Обикновено инспекторите записват и най-малките и банални подробности, като накрая ви дават рапорт колкото дебела книга. Това е нормално и не се стряскайте напразно. Инспекторът ще ви разкаже най-подробно кое е по-важното и опасно, на което трябва да се обърне внимание.

Какво имам предвид - след като приключи вашата инспекция, трябва да се концентрирате върху главните и важни неща, тези, които са скъпи или опасни за здравето. Пример за това могат да бъдат климатик, бойлер, парно, печка, пералня, сушилня, хладилник, съдомиялна, покрив, обвивката на къщата, гараж и др. Винаги съветвам моите клиенти, че за една изгоряла крушка би било неразумно да искаме да ни бъде сменена от продавача. Продавачът, който вече знае, че има нередности, свързани с имота му, би ги поправил, но само ако е нещо наистина наложително, което иначе би предотвратило сключването на сделката.

Такъв пример е съществуването на мухъл. Повечето банки биха отказали да дадат заем за жилище, в което има мухъл. Така че, ако продавачът е решил, че ще трябва да си продава имота, той би трябвало да заплати за премахването на този проблем.

В никакъв случай не искайте от продавача да оправи всяка една точка от рапорта. Гарантирам ви, че следващата му стъпка ще е „план Б". Ако обаче имате причина и цялото право да искате, поискайте, но разумно (ако поправката на развалена тоалетна е $100, не искайте $1,000). Най-вероятно продавачът няма да се съгласи да ви даде кредит за всичко поискано, но в крайна сметка целта е една и тя е да се стигне до споразумение. Така че разговорите са много важни и нито една лична неприязън не трябва да застава на пътя ви. Най-важното е, че вие не купувате продавача, а дома му, така че концентрирайте се върху него.

Случва ми се да имам клиенти, които започват да изпитват страх точно когато офертата им вече е била приета. В най-общия случай те се съмняват дали са постъпили правилно. Това са обикновено млади хора, които изпитват принципен страх от бъдещето.

В такива случаи казвам, че хубавите работи стават бързо и точно когато най-малко си ги очаквал. Така е и с имотите. Случвало ми се е да имам клиенти, които от 3 видени къщи харесват 2. Пускаме оферта за първата и я губим от друг кандидат. Втората обаче печелим и така до успешен финал.

Имала съм и клиенти, които са гледали поне 50 къщи, но страхът ги спира да предприемат нещо по-голямо. При тези конкретни хора сме имали 3 приети оферти, от които се отказват почти веднага. Най-накрая, след почти година търсене, същите тези хора купиха имот с $35,000 по-скъпо, а къщата бе подобна на вече отказаната. Моят съвет е, ако си намерил правилния дом, не спирай. Да, може след време да се пусне друг имот на по-добра цена, но нима, когато си купувате кола, отлагате с години от страх да не сте се минали? Ако пък все още продължавате да се страхувате, знайте, че след години ще си спомните, че сами сте саботирали бъдещето си. И вие, а не някой друг, ви е попречил да се радвате на собствен дом и да бъдете независими в това си начинание.

Надявам се информацията по тази тема да ви е помогнала да реализирате мечтата си и процесът по закупуване на бъдещия ви дом да е по-лек. Ако имате нужда от моите услуги, консултациите са винаги безплатни. Ако има други теми, които ви интересуват и искате да разгледам в детайли, моля ви да се свържете с мен. За мен ще е удоволствие да  отговарям на всякакви въпроси, свързани с недвижимите имоти. Не забравяйте, че най-важна е първата стъпка, оттам нататък нещата винаги се нареждат.