Мексико съобщи, че при преминаването на урагана „Берил“ през страната жертви няма, предаде Ройтерс, като се позова на Лаура Веласкес, ръководител на агенцията за гражданска защита.

Стихията връхлетя сушата вчера в щата Кинтана Роо. При преминаването си в Мексико „Берил“ отслабна от ураган от втора категория до тропическа буря, допълват Ройтерс и Франс прес.

Преди това в даден момент „Берил“ беше от пета категория и причини смъртта на седем души на Карибите и във Венецуела. “Берил“ връхлетя сушата в Мексико в 5,5 ч. вчера местно време североизточно от Тулум, съпътстван с ветрове със скорост от 175 километра в час. Стихията повали дървета и електрически стълбове и отнесе покриви. Най-малко три общини в щата Кинтана Роо са без ток сега.

Стихията не засегна летищата в Канкун, Тулум и Козумел, където всяка година пристигат милиони туристи. Над 300 полета към тези дестинации обаче бяха анулирани заради „Берил“. Над 2200 души бяха евакуирани в убежища. В зоната бяха разположени и над 25 600 членове на силите на реда, за да помагат на населението.

„Берил“ продължава маршрута си в Мексиканския залив, където се очаква да се засили и после да се насочи към Северозападно Мексико, преди да достигне американския щат Тексас.