Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) призова Пекин да предложи повече информация за произхода на КОВИД и е готов да изпрати втори екип, който да проучи въпроса, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние настояваме Китай да предостави пълен достъп и молим страните да повдигнат въпроса по време на двустранните си срещи - да настояват Пекин да съдейства", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред вестника.

Коментарите на ръководителя на СЗО идват в момент, когато здравните власти и фармацевтичните компании по света се надпреварват да модернизират ваксините, за да се борят с по-новите варианти на коронавируса.

Гебрейесус от дълго време настоява Китай да сподели своята информация за произхода на КОВИД-19, като казвайки, че докато Китай не предостави информация за произхода на коронавируса, всички хипотези остават на масата.

Вирусът е идентифициран за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г., като мнозина заподозряха, че е тръгнал от пазара за животни в града, преди да се разпространи по света и да убие близо 7 милиона души.