Кристи Ноем, губернаторка на щата Южна Дакота, която е от Републиканската партия, поиска кучето на президента Джо Байдън да бъде ликвидирано, защото многократно е хапало хора, предаде Франс прес.

Искането Ноем отправи няколко дни, след като тя самата сподели, че е застеляла собственото си куче.

Според Ноем кучето на Байдън – немската овчарка Командър – трябва да има същата участ, каквато е имало нейното собствено куче заради това, че хапе хората.

Петдесет  и две годишната Кристи Ноем е възприемана като евентуален кандидат за вицепрезидент в тандем с Доналд Тръмп.

Белият дом реагира на призивите на републиканската губернаторка, като ги определи като абсурдни, пише БТА.

"Това е една страна, която обича животните, а тук имаме една жена, заемаща ръководна длъжност, която говори за убиване на кучета“, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

В мемоарите си, които ще бъдат публикувани в скоро време, губернаторката на Южна Дакота споделя, че е застреляла женското си куче Крикет, което било на 14 месеца, защото било необуздано.

В неделя Ноем заяви, че в случай на победа на Тръмп на президентските избори, тя ще направи така, че Командър да се присъедини към Крикет. "Колко хора трябва да бъдат атакувани и опасно ранени, преди да вземете решение относно това куче?, заяви Ноем.

През октомври семейство Байдън изпрати Командър  в провинцията заради склонността му да хапе. Другото куче на Байдън -  немската овчарка Мейджър -  също имаше навик да хапе служители на Белия дом и беше поверено на приятели, за да живее в по-спокойна среда.