Именитият режисьор Тед Кочеф е подал документи за българско гражданство в Лос Анджелис, съобщават организаторите на "София филм фест", които ще му домакинстват след месец.

84-годишният режисьор на "Рамбо: Първа кръв" и носител на "Златна мечка" е роден в Торонто в семейството на български емигранти, пише "Дневник". "Аз съм българин и винаги съм се чувствал така. Израснал съм в българско семейство, макар и далеч от България", твърди той. 

Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома - като българи", спомня си световноизвестният режисьор.

Кочев завършва английска литература в университета в Торонто и на 24 години влиза в телевизията, като става най-младият режисьор в СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания. Преди да премине в света на киното, той изковава сериозна биография с продукции за малкия екран.

В момента работи по автобиографията си, в която си спомня своето детство, опреснява спомените си за българския език, казват организаторите. Той ще дойде у нас през март заедно със съпругата си, две от общо петте си деца и със своя племенник, който - по думите на режисьора - говори български много добре.

Наскоро в едно интервю той сподели, че много би искал да направи филм за България, който да проследи историята на неговото семейство и други емигранти от началото на XX век.

Режисьорът ще се срещне с публиката в София, Пловдив и Варна, като едно от събитията с негово участие е специалното интервю с автограф "София - град на киното" в Дома на киното на 12 март от 12 ч.