Бившият британски министър-председател (2019-2022 г.) Борис Джонсън номинира баща си Стенли за рицарско звание. Това съобщи вестник The Times, позовавайки се на свои източници.

Откакто напусна поста си през септември миналата година, Джонсън има право да номинира за получаване на рицарско звание и други почести лица, които смята за достойни за такава чест. В случая с неговия предшественик на поста министър-председателя Тереза Мей (2016-2019 г.) списъкът се състоеше от 60 души, а Дейвид Камерън, който заемаше поста на "Даунинг стрийт" 10 от 2010 до 2016 г., посочи имената на 62 души. Според вестника Джонсън е посочил имената на около 100 души, включително на 82-годишния си баща Стенли, който е бил член на Европейския парламент от 1979 до 1984 г. и е работил в Световната банка и Европейската комисия в различни периоди от време.

Според "Таймс" кандидатурата на Стенли Джонсън за рицарско звание със сигурност ще повдигне въпроси около сина му, който и преди е използвал почетната система на кралството, за да дава почетни звания на други членове на семейството си. През 2020 г. например братът на бившия началник на кабинета Джо Джонсън, който заемаше няколко поста в консервативните правителства, получи титлата барон на Мерилибон и място в Камарата на лордовете на британския парламент.

Както посочва вестникът, перспективата за почетно звание на Стенли Джонсън изглежда съмнителна на фона на обвиненията на няколко жени за непристойното му поведение. Депутатката от Камарата на общините Каролин Ноукс съобщи през 2021 г., че Джонсън-старши я е тормозил на конгрес на Консервативната партия в Блекпул през 2003 г. Освен това в биографична книга за Борис Джонсън, публикувана от журналиста Том Бауер през 2020 г. се твърди, че Стенли Джонсън веднъж е вдигнал ръка срещу съпругата си Шарлот Уол.

Номинациите, направени от бившия министър-председател, трябва да бъдат одобрени от комисията по наградите към секретариата на кабинета. След това окончателният списък се подписва от ръководителя на правителството, преди да бъде изпратен на монарха за подпис, пише БГНЕС.