Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април 2023 г. Това каза служебният външен министър Николай Милков.

Приблизително толкова (755) бяха местата за гласуване в чужбина и на предсрочния вот през октомври миналата година.

Според Изборния кодекс ЦИК трябва да образува секции в чужбина на местата, където в последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 души, както и местата с дипломатически и консулски представителства на България.

Тепърва предстои да започне процесът по подаване на заявления за разкриване на секции зад граница, така че броят им може да се увеличи.

Според Милков изборите в чужбина ще струват около осем млн. лв. Той отбеляза, че за предишните избори зад граница са били отделени около шест млн. лв. Оскъпяването се дължи както на нарасналите цени на редица стоки и услуги по света, така и на увеличаването на възнагражденията на членовете на секционните комисии, обясни министърът.

Милков подчерта, че за организацията и провеждането на изборите отново ще бъдат ангажирани всички структури на министерството, както в централното управление, така и зад граница.

“Искаме всички български граждани от чужбина, които пожелаят, да могат свободно и безпрепятствено да упражнят правото си на глас”, заяви той.

Милков отбеляза, че предвид законовата база, която ръководи министерството за организацията на вота, нещата се усложняват постоянно. По думите му за вота през април ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България за членове на секционни избирателни комисии зад граница.

“Очакваме, че над хиляда души ще трябва да бъдат командировани”, заяви Милков. Основната причина за това е една от промените в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП. С тях бе въведено изискването Централната избирателна комисия (ЦИК) да назначава във всяка секционна избирателна комисия зад граница по един държавен служител или лице, работещо по трудово правоотношение в държавната администрация.

Те трябва да бъдат предлагани от министъра на външните работи или оправомощен от него зам.-министър.

Според Милков това би оскъпило изборите.

Службеният министър на външните работи отбеляза още, че от ведомството са отправили покана чрез българските мисии в чужбина към международни наблюдатели в изборите.

Също така чрез българските посолства в чужбина се отправят искания за разкриване на избирателни секции в съответните страни. Това е процес, който протича с различна скорост в различните държави, каза още министър Милков.

Министърът подчерта, че каквито и трудности да има, министерството има капацитет да се прави с организацията на изборите. Осигурени са и достатъчно средства за вота зад граница.

Близо 88 млн. лв. ще струват петите парламентарни избори за две години.

87,7 млн. лева ще струват изборите на 2 април. Толкова правителството на Гълъб Донев е записало в план-сметката за предстоящия парламентарен вот, която гласува на първото си заседание след като министрите положиха клетва и официално влязоха в правомощията си. Сумата ще се увеличи, тъй като в нея не са включени всички дейности, става ясно от прессъобщението на МС.

В постановлението се посочва, че правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

На изборите на 2 април ще се гласува на машина или с хартиена бюлетина по избор на гласоподавателя.

Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.