Нова художествена изложба, която ще бъде официално открита следващата седмица в Сейнт Луис, ще стане първата в САЩ, разгледаща връзката между френския художник импресионист Клод Моне и американската абстрактна експресионистка Джоан Мичъл, предаде ЮПИ.

Изложбата е наречена „Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж“ и ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури. Tворбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни.

Експозицията включва 24 мащабни панорамни картини, сред които 12 на френския художник от музея „Мармотан Моне“, в който се съхранява най-голямата колекция от негови творби в света. Останалите картини са на Мичъл и са от колекцията на фондация „Луи Вюитон“. Музеят на изкуствата в Сейнт Луис също е предоставил две от своята колекция: „Водни лилии“ на Моне и "Ici" на Мичъл.

Изложбата, която ще бъде отворена за публично предпремиерно представяне в петък, разглежда начина, по който и Моне, и Мичъл са работили с френския пейзаж и са черпили вдъхновение от своите градини, тъй като дърветата, водата и цветята доминират в много от картините им.

„Представяйки картините на Моне и Мичъл в диалог, виждаме колко пламенно всеки от тях е изобразявал красотата и преходността на любимите си Вьотьой и Живерни“, каза кураторът Саймън Кели.