За повечето хора, които се интересуват от животинския свят, голямата бяла акула е господарят на океаните. Тя изглежда способна да превърне всичко живо в плячка и много хора са изгубили живота си в челюстите, пълни с режещи зъби.

Изглежда, че такова чудовище няма естествени врагове, но може би някои ще останат изненадани да научат, че има един още по-страховит хищник, който превръща ужасните бели акули в суши.

През октомври голяма бяла акула е изхвърлена на плаж в Южна Австралия с видимо липсващи вътрешности. Големи парчета месо били насилствено изтръгнати от туловището й, но главата, опашката и перките изглеждали непокътнати. Сега учените могат да потвърдят това, което са подозирали по онова време: косатки стоят зад избиването на този върховен хищник, съобщи Science alert.

Следите от ухапване „са съвсем типични за косатките“, казва Адам Милър, воден еколог от университета „Дикин“, пред радио „ABC Мелбърн“.

Екипът му взел намазка от раните и установил, че те са „пълни с ДНК на косатки“,  обяснява Милър.

Косатките (Orcinus orca) са хващани да „правят сашими“ (японски деликатес, състоящ се от прясна сурова риба или месо – бел. ред.) от големи бели акули (Carcharodon carcharias) в Южна Африка и са наблюдавани да тормозят големи бели акули в Южна Австралия, но това е първото доказателство за хищничество в австралийски води, каза Милър.

В дните преди нападението в залива са забелязани да кръжат около седем косатки, казва той. Сред тях са били три косатки, които са могли да бъдат идентифицирани чрез отличителните си знаци като добре познатите мъжки Бент, Тип и Рипъл. Обезобразеният труп на голямата бяла акула беше намерен през октомври близо до нос Бриджуотър във Виктория. Милър и екипът му работят с групите на Първите нации и държавните органи, за да придобият трупа.

По-голямата част от трупа на акулата е била оставена да изгние, защото косатките са „много придирчиви в яденето“, каза Милър. Те атакуват долната част на акулата и „на практика изсмукват черния дроб“, добави той. Черният дроб на акулата е мазен, едър и много хранителен. Известно е, че косатките, живеещи в австралийски води, изсмукват черния дроб и на други жертви, включително сини акули (Prionace glauca) и акули мако (Isurus oxyrinchus).

В Южна Африка двойка серийни убийци косатки,

наречени Порт и Старборд, тероризират крайбрежието на Гансбаай от 2015 г. насам, като са изкормили поне 8 големи бели акули и са накарали други акули да напуснат района. Големите бели акули са уязвим вид, чиято популация в австралийски води наброява едва около 300 екземпляра – казва Милър.

Единствената заплаха за тях е косатката.

Не е известно колко често се срещат подобни нападения над големи бели акули в Австралия, според експерта. Смята се, че в Австралия има две групи косатки, всяка от които наброява десетки индивиди. Тези групи могат да се учат на хищническо поведение една от друга.

„Те са невероятно интелигентни животни“,  казва той.

Умната работа в екип дава възможност на косатките да ловуват някои от най-големите жертви на Земята, включително в поне три случая възрастни сини китове. Самите косатки са едри и силни хищници, но развитият интелект ги прави още по-опасни. През май 2022 година по крайбрежието на Южна Африка малка група косатки е уловена от камерата как ловува големи бели акули. Това поведение никога по-рано не е било документирано така подробно. Косатките са видени да разкъсват едната акула, а според учените още три са станали жертва на ловците само в рамките на този лов.

В зоната на действие на групата косатки белите акули са изчезнали напълно, като една е била видяна там чак 45 дни по-късно.


През февруари 2023 година морето изхвърли край Кейптаун труповете на 19 изкормени акули от различни видове в едно и също състояние: с изяден черен дроб. Няма съмнение кой стои зад тези убийства на страшните хищници. Това са двойката косатки, наречени Порт и Старборд, за които от 2015 година е известно, че вадят черните дробове на акулите, включително на големи бели акули. Някои наблюдатели смятат двамата мъжкари за специализирани убийци на акули и дори нещо повече – преподаватели на други косатки на техниката за вадене на акулски дроб. Те демонстрирали анатомични познания като разкъсвали акулите само на мястото на дроба.

Всеки рано или късно си намира майстора, и изглежда, това не подминава и големите бели акули. Колкото и да са страховити, в хранителната верига на океана те явно са на второ място и е добре да плуват бързо в посока, обратна на тази, в която са забелязали косатките.