Британският министър на външните работи Дейвид Камерън използва посещението си във Вашингтон днес, за да призове американските политици да одобрят нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс. 

Американският президент Джо Байдън се обърна към Републиканската партия за нова военна помощ за Киев и предупреди, че победа за Русия над Украйна би поставила Москва в позиция да атакува съюзници от НАТО и да въвлече американски войски в конфликта.

Въпреки това Сенатът, където управляват републиканците, блокира в сряда закон за отпускане на помощи за Украйна в размер на милиарди долари, подкрепен от Демократическата партия, и каза, че по този начин е искал да изтъкне важността на приемането на по-строга политика за контрол на границите на САЩ. Консерваторите в Конгреса на САЩ обвързват въпроса с помощта за Украйна с този за затягане на мерките за борба с незаконната миграция на американо-мексиканската граница.

"Не се безпокоя за силата, за единството и за смелостта на украинския народ, безпокоя се, че няма да направим това, което трябва", каза Камерън. "Трябва да гарантираме, че им даваме оръжията, че им предоставяме икономическа, морална, дипломатическа и най-важното - военна подкрепа, която може да доведе до промяна." 

По повод на опасенията на САЩ, че Европа не прави достатъчно за Украйна Камерън заяви, че по отношение на икономиката и на военната помощ Европа прави двойно повече от САЩ.

"Гледам на това като на важен тест за поколението ни... ще осъзнаем ли, че европейската сигурност е и американска сигурност и ще бъдем ли единни по този въпрос?", каза външният министър на Обединеното кралство.

"Трябва да дадем тези пари на украинците. Трябва да ги подкрепим и да сме сигурни, че Путин е губещият, защото ако тези пари не се гласуват и отпуснат на Украйна, има само двама души, които ще се усмихнат: единият е Владимир Путин, а другият е Си Цзинпин в Пекин", заключи Камерън.