След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс. Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива", заяви в отговор американският лидер. 

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи Hawk, заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана Hawk с постоянни доставки на Hawk и други системи всеки месец през зимата."

Президентът на САЩ заяви на Володимир Зеленски, че "ще гарантира, че светът е с вас" срещу инвазията на Русия. Зеленски, отговори на Байдън в Овалния кабинет, че украинският народ "високо цени помощта, предоставяна от Съединените щати за борба с руския терор".