14 секции в САЩ за предстоящите предсрочни избори на 2-и април са под въпрос. Те не влизат в автоматичните (места, на които е имало секции на предишни избори през последните 5 години с поне 100 гласували или има дипломатически и консулски представителства на Република България). За да бъдат открити секции в тези райони, българите трябва да съберат 40 заявления за всяко едно място за гласуване. Крайният срок е 7-и март. Под заплаха да не бъдат открити са секциите в Нашвил, Милуоки, Остин, Сан Антонио, Портланд – Оррегон, Вирджиния Бийч, Индианаполис, Питсбърг, Бъфало, Роли, Солт Лейк Сити, Джаксънвил, Ричмънд, Такома Парк – Мериленд. Причината е, че на последните избори са гласували по-малко от 100 души на тези места. За да има отново секции, то трябва да се подадат заявления в ЦИК. Подаването става ТУК.

На последните избори в САЩ бяха открити 55 секции.

Общо в чужбина се очаква да бъдат разкрити 800 секции за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това съобщи постоянният секретар и председател на работна група „Избори“ в Министерството на външните работи Иван Кондов.

34 държави вече са дали разрешение за провеждането на изборите на тяхна територия, а МВнР е предложило в Украйна да не се разкриват секции. “За изборите в чужбина са отделени 8 852 000 лева. Подготовката, план-сметката и въобще цялата организация се базира на нашите прогнози за около 800 секции. Това предполага назначаването на около 4500 души като членове на секционни избиратели комисии”, каза Кондов, цитиран от БНР.

Ведомството ще трябва да изпрати държавни служители във всяка избирателна секция зад граница.

“И още около 600 души ще трябва да командироваме от страната. Става въпрос за наши колеги от администрациите, тъй като Министерството на външните работи няма капацитета да командирова такъв брой хора.

Ние сме се обърнали вече към другите ведомства с молба да предложат такива. Надяваме се да има достатъчно интерес от колегите от другите администрации, за да можем да достигнем тези около 600 служители. Досега не сме командировали повече от около 380-390 човека от България”, каза още тогава Кондов.