12-годишното момче, което се самоуби на 12 октомври, е било тормозено онлайн. Карсън Клеланд отне живота си, след като стана жертва на онлайн изнудване, каза Кралската канадска конна полиция на град Принц Джордж (RCMP) в понеделник, цитирана от globalnews.ca.

Съобщенията за сексуално изнудване - практиката на изнудване на пари или сексуални услуги от някого чрез заплахи за разкриване на доказателства за тяхната онлайн сексуална активност - нарастват, предупредиха от полицията. Сексуалното изнудване е най-разпространено сред младежи на възраст между 13 и 18 години.

Досега тази година RCMP на Принц Джордж получила 62 сигнала за онлайн сексуален изнудване, което вече надхвърли 56-те сигнала, получени през 2022 г., потвърди полицията. Оттам предупредиха, че родителите трябва да знаят за опасностите за децата онлайн.

"Призоваваме родителите и лицата, които се грижат за тях, да бъдат честни с младите си хора относно опасностите от онлайн дейността, особено ако участват в чатове с хора, които не познават в реалния живот“, каза Cpl. Дженифър Купър каза в съобщение за новини.

Въпреки че интернет изнудвачите са насочени към всички младежи, най-голямото увеличение на случаите включва тийнейджъри.

"Около 90 процента от жертвите на сексуално изнудване, които ни съобщават, са млади мъже", каза пред The New Reality Стивън Сауър, директор на канадската национална младежка линия за онлайн сексуални престъпления, Cybertip.ca. 

Тийнейджърите на възраст между 14 и 17 години са най-засегнати от тези престъпления. Експертите казват, че е по-вероятно момчетата да започнат да общуват с някого в социалните медии – особено когато смятат, че е с някой на тяхната възраст, който проявява сексуален интерес към тях.