Десети инцидент за 8 дни претърпя руската гражданска авиация в петък сутринта. Boeing 737 на авиокомпанията S7 се върна в Толмачево заради проблем и с двата двигателя. Самолетът пътувал от Новосибирск за Москва.

При излитането пътниците

чули взривове и видели огнени пламъци

в турбините, съобщи "Авиоторщина". На борда е имало 176 пътници. 

От компанията съобщават за колебания в оборотите на двата двигателя с последващо възстановяване, съобщи Moscow Times.

От началото на декември възникнаха поне 9 сериозни произшествия:  На 7 декeмври се запали двигателят на товарния  Ту-204 ("Авиастар-ТУ", Улан-Уде-Чжанчжоу), лайнерът се е върнал на летището.  Ден по-рано имаше възпламеняване на борда на Boeing-777 («Аерофлот», Москва-Камчатка). Пътник забелязва как кабел пресветва под креслото. 

На 5 декември системата за управление на руля на Ан-12 отказва. Смаолетът беше приземен на летище "Хурба" в Комсомолск на Амур, а машина по линията Москва-Казан каца аварийно в "Шереметиево" заради отказ на системата за стабилизация. 

На 2 декември пък Airbus А321 "Аерофлот", (Петербург - Москва) кацна аварийно в "Шереметиево" заради спиране на левия двигател. На летище "Рощино" в Тюмен по техническа причина аварийно се приземи и Superjet 100 на  компанията «Ямал» (Ноябърск-Уфа). 

Ден по-рано друг Airbus A321 на «Аерофлот» (Калининград- Москва) кацна на летище «Пулково» в Москва заради повреда на климатичната система на пилотската кабина. Boeing 737 «Аерофлот» , излетял от Москва, пък се приземи аварийно в Южно-Сахалинск заради повреда в индикацията за налягането върху стойката на шасите. В  Новосибирск на борда на «ИрАеро» отказват автопилотът и задкрилките.  

Санкциите отрязаха Русия от обслужване на лайнерите и оригинални резервни части. От пролетта на 2022 г. авиокомпаниите изискват от персонала да не вписва в бордните дневници авариите, а самолетите летят повредени, написа "Проект".

По думите на бивш пилот на авиокомпания Nordwind, много летят, осланяйки се на руското "дано да мине" .