В световен мащаб ежедневно се изхвърля повече храна, отколкото предполагатe. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН около 30% от годната за консумация храна отива на боклука всеки ден. Изхвърлянето на храна не е просто загуба на пари, а води и до разхищение на всички ресурси, използвани за производството ѝ, както и до задълбочаване на проблема с отпадъците. Този проблем засяга всеки, но и всеки може да стане част от решението му, при това с минимални промени в начина, по който организира кухнята си. Ето няколко съвета за малките стъпки, които можете да предприемете, за да изхвърляте по-малко храна.

  1. Не пазарувайте гладни
Редица проучвания доказват, че ако влезете в магазина на празен стомах, ще купите много повече храна (често ненужна), отколкото ако го направите, след като сте се наяли.
  1. Пазарувайте със списък
Независимо дали имате предварителна идея за менюто за седмицата или импровизацията е вашата сила в кухнята, пазаруването със списък ще ограничи излишните покупки. Когато купувате намалени продукти в по-големи количества, уверете се, че срокът им на годност е достатъчно дълъг, за да успеете да ги оползотворите.
  1. Включете се в благотворителни инициативи
България е страна, в която много хора изпитват недостиг на храна и има много начини, по които можете да им помогнете.  Българската хранителна банка е единствената организация в България, която се грижи за преразпределяне на годна за консумация храна, която вместо на боклука отива при нуждаещи се хора. Благодарение на банката всяка година 20 000 нуждаещи се българи получават храна.
  1. Подредете хладилника
Прегледният и подреден хладилник е гаранция за по-малко изхвърлена храна. Когато храната ви е пред очите, е трудно да я забравите и тя да се развали. Запазете цветните кутии за фризера, а в хладилника съхранявайте остатъците от вечерята само в прозрачни кутии. Друго правило, което можете да следвате, е храната с най-скоро изтичащ срок на годност да стои най-отпред. Когато купите ново кисело мляко, сложете го най-отзад, а кофичките, които вече са в хладилника, издърпайте напред.
  1. Направете вкусно разчистване на хладилника
Когато в хладилника ви са останали малки количества от различни продукти, които са на ръба на свежестта си, можете да им организирате вкусно спасяване. Нарежете всичко и го сложете в омлет или в доброто старо гювече с малко картофи и подправки. Можете да направите пици с плънка асорти или да си завиете сандвичи с тортила питки - добавете им малко кетчуп и 1-2 лъжици майонеза и резултатът ще е гарантирано вкусен. Остатъци от зеленчуци като моркови, зелен лук и зелени подправки можете да нарежете на ситно и да замразите, а след това да използвате за супа. Остатъците от плодове и зеленолистни можете да забъркате във вкусно смути за закуска.
  1. Съхранявайте правилно продуктите
По данни на Съвета за защита на природните ресурси една трета от изхвърлената храна във Великобритания се е развалила, защото не е била съхранявана правилно. Това важи най-вече за плодовете и зеленчуците. Например картофи, лук, домати и краставици не трябва да се съхраняват в хладилника. Освен това някои плодове и зеленчуци отделят газ етилен, докато зреят и ако се съхраняват близо до друга свежа храна, причиняват по-бързото ѝ узряване - и съответно разваляне. Такива са бананите, доматите, пъпешите, авокадото, зеленият лук, крушите и прасковите. Дръжте ги отделно от плодове и зеленчуци, които лесно се повлияват от етилена като картофи, ябълки, зеленолистни, чушки и горски плодове.
  1. Замразете остатъците
Замразяването има двойна полза - от една страна, изхвърляте по-малко храна, а от друга, си осигурявате дни, в които няма да се налага да готвите - само вадите, затопляте и сервирате. Има храни, които могат да се замразят и след размразяване не губят качествата си, като сурово или изпечено месо за барбекю, някои супи, лазаня и други. Ако видите, че сготвената храна няма да се изяде, приберете я във фризера с етикет какво има в кутията и кога е замразено. Най-добри качества ще запази за един месец.
  1. Консервирайте за по-късно
Има много начини за консервиране на храна, които хората използват от хилядолетия - за да намалят изхвърлянето, да използват изобилието на сезонната храна и да си осигурят разнообразие по всяко време на годината. Експериментирайте с нови рецепти и методи, за да откриете кое приляга на вашето семейство - замразяване, сушене, ферментация, стерилизиране.
  1. Вземете си обяд за офиса
Ако сте сготвили твърде голяма тава пилешко със зеленчуци, сложете си една порция за обяд в офиса. За да не ви омръзне консумирането на едно и също ястие, внесете разнообразие - единия ден сложете само месо и добавете свежа салата, а другия - само зеленчуци, които можете да завиете в плосък хляб и да превърнете във вкусен сандвич. Най-добре пригответе кутията за обяд от вечерта, за да не губите време сутринта, когато често бързате.
  1. Открийте козметичната сила на храната
Храната носи здраве не само отвътре, но и като съставка за домашна козметика. Експериментирайте с различни рецепти за домашни продукти за красота. Например авокадото е пълно с антиоксиданти и витамин Е и е незаменима добавка към домашните маски за лице. Забъркайте го с малко мед и нанесете на кожата или като маска за коса. С останал жълтък, смесен с лъжица кисело мляко и малко намачкано авокадо можете да направите хидратираща маска за лице. А от утайката от кафе, смесена с малко захар, става чудесен ексфолиант за тяло.