Сн.: БНР

Ансамбъл „Хоро" отбеляза първата си кръгла годишнина през  този уикенд с голям концерт, на който събра приятели и почитатели. Залата на едно от училищата в чикагското предградие Ривър Гроув се препълни с танци, емоции и веселие. Организаторът на събитието и създател на ансамбъла Ирина Гочева успя да го опише с една дума. „Динамика, разбира се! Тя оправдава всичко, което правим. Има ли застой, значи нещо не са добре нещата. Всичко трябва да върви нагоре, да има движение. Движението е ритъм, това е!"

За танцьорите от „Хоро" не съществуват възрастови граници. Млади и стари изявиха своите умения с български народни танци и хореографии. Уникалното беше, че всеки се забавляваше на и зад сцената, където беше допуснат екип на BG VOICE и BiT Новините. Според участниците успехът на ансамбъла се крие в това, че народните танци и песни правят щастливи и още по-важно - напомнят им кои са. Според изпълнителя на българска народна музика Ангел Жеков подобни изяви те сближават с родината, колкото и да си далеч от нея. „Това е нашата малка България", сподели Ангел между две изпълнения. „Няма значение къде сме по света - в Америка или в Нова Зеландия, чувството е едно и също. Ние носим България в сърцата си и това може би е най-ценното, което имаме. Трябва да успеем да го предадем на нашите деца и зрители, за да може България да продължи да съществува."

Повечето от възпитаниците на ансамбъла, които са от всички краища на България, са имали малък или никакъв опит, когато са започнали да танцуват за „Хоро". Но постановката в събота показа, че дори и с малко опит, но много желание и труд българският дух може да бъде съхранен чрез нашия фолклор. Възпитаниците напълно разбират тази концепция и са изключително благодарни да са там, където са. Бети е една от тях.

„Просто не мога да го обясня. Като чуя народно песен, искъм да танцувам. Ирина, нашата госпожа, тя се опитва да вкара всичко българско във всеки танц, за да може да го изживееш този танц."

От „Хоро" приканват всеки, който има подобна страст към народните танци, да им пише на e-mail [email protected], за да може заедно с тях да сподели българското в себе си.

Празничният им концерт ще може да видите в коледната нощ в програмата на BiT.