Над 1 млн. долара на ден струва на властите на Ню Йорк охраната на новоизбрания президент Доналд Тръмп и семейството му. Това съобщават официални представители на града. Разходът няма да спадне значително след преместването на Тръмп в Белия дом във Вашингтон. Причината е, че съпругата му Мелания и 10-годишният им син Барън ще останат да живеят в Тръмп тауър в Манхатън поне до края на учебната година. Освен това бизнесменът намекна, че планира редовно да се връща при семейството си в Ню Йорк. Допълнително се отделят и средства за охраната на другите деца и внуци на Тръмп, които са под опеката на от Сикрет сървис, каза пред WCBS Джон Милър, заместник-комисар на отдела за разузнаване и контратероризъм към полицията в Ню Йорк.

Кметът Бил де Блазио заяви, че градът има нужда от помощ с тези разходи и особено заради извънредното работно време на полицията. По думите му властите ще започнат разговори с федералното правителство за отделяне на средства за нюйорската полиция.

Около 150 агенти на Сикрет сървис охраняваха новоизбрания президент Доналд Тръмп по време на Деня на благодарността в курорта му Мар-а-лаго в щата Флорида.

В момента разходите за гарантиране на сигурността на Тръмп и семейството му достигат 2 милиона долара на денонощие и ще нараснат, ако новоизбраният президент или съпругата му решат да пътуват, съобщи NBC, цитирайки документи на службата за охрана на държавния глава и министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Цялото семейство на Тръмп е 18-членно и включва съпругата му Мелания, 10-годишния му син Барън, четири пълнолетни деца, три от които са сключили брак, и осем внуци. Охраната им е "много голям проблем", отбелязва NBC.

Тези разходи ще нараснат още повече, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ на 20 януари. Тогава охраната му ще се увеличи до 920 души, посочва Ен Би Си. Тази бройка ще включва агенти на Сикрет сървис, както и служители на групите за поддръжка във Вашингтон и Ню Йорк, където в момента се намира предизборният щаб на Тръмп.