Луиз Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се печели втория тур на президентските избори в Бразилия срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, обявиха изборните власти в страната. След преброяване на 98,8 процента от гласовете Лула да Силва получава 50,8 процента, а Болсонаро - 49,2 процента. Върховният изборен съд обяви, че победата на Лула да Силва вече е математически сигурна. Лула да Силва, който вече беше президент в периода 2003 - 2010 г., обеща да върне страната към просперитета от миналото, но е изправен пред предизвикателствата на едно поляризирано общество. 77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора, което го отстрани от президентската надпревара тогава и отвори пътя за избирането на Жаир Болсонаро.

Френският лидер Еманюел Макрон и американският президент Джо Байдън поздравиха Луис Инасио Лула да Силва за победата на президентските избори в Бразилия.

Макрон заяви, че гласуването е отворило "нова страница" в историята на страната.

"Заедно ще обединим сили, за да се справим с многото общи предизвикателства и да подновим приятелските връзки между нашите две страни", заяви френският президент в Twitter, минути след обявяването на окончателните резултати от изборите.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави бразилския левичар Луис Инасио Лула да Силва за победата му на президентските избори в южноамериканската страна, които предизвикаха разногласия, но в крайна сметка бяха "свободни, честни и заслужаващи доверие", срещу досегашния президент Жаир Болсонаро.

"Изпращам поздравленията си на Луис Инасио Лула да Силва за избирането му за следващ президент на Бразилия след свободни, честни и надеждни избори", заяви Байдън в изявление. "Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да продължим сътрудничеството между нашите две страни през следващите месеци и години", добави той.