Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша. Това е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И моментът, в който видях, че си поема въздух".

Веселин Георгиев

 Александър от Перник.По думите му той 5 минути не е могъл да повярва, че това е издирваното дете. „Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах”, каза пред NOVA доброволецът.„Имаше храсти с пролуки между тях. Така го забелязах”, разказа Веселин. Мястото, на което го откриват е трудно проходимо.

Емил Нешев, директо на ПСС,

"Тоест – той е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи.  Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото за по-трудно проходими”.Спасителите сравнили траклоговете от GPS-ите. „Сравнихме данните и видяхме кои части не са обходени. След това започнахме методично да обхождаме района. Със сигурност това място е обходено. Имаше страшно много доброволци и спасители на терен”, подчерта той.  И допълни: „Може би големият брой хора да е изплашил детето и то да се е скрило”.