ООН обвини Русия в действия в Украйна, които са "равнозначни на военни престъпления". Това обяви върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет. "Руските въоръжени сили безразборно са обстрелвали и бомбардирали населени места, убивайки цивилни граждани и разрушавайки болници, училища и друга гражданска инфраструктура", подчерта Бачелет. Наблюдателите на организацията са потвърдили над 5200 цивилни жертви от началото на войната, като почти всички са в територии под контрола на украинското правителство. Едва 8 процента са в района на сепаратистките републики в Донбас. руски обстрел на град Харков По статистика на ООН, бежанците от конфликта са надминали 5 милиона души. Обединените нации оцениха мигрантската вълна като най-голямата в Европа от Втората световна война насам. Международната организация за миграцията, част от структурата на ООН, уточнява, че около 215 000 неукраинци, предимно студенти и сезонни работници, са напуснали Украйна и са се насочили към съседни страни. Общо около 5,2 милиона души са напуснали Украйна от началото на войната.

"За съжаление Русия отхвърли предложението за установяване на Великденско примирие. Това много добре показва как лидерите на тази държава всъщност се отнасят към християнската вяра в един от най-веселите и важни празници. Но ние пазим надеждата си. Надежда за мир, надежда, че животът ще преодолее смъртта", каза той.

Към призива за "великденска пауза" на ООН се присъедини и папата. В комюнике на Ватикана той каза, че "нищо не е невъзможно за Бог". Досегашните индикации обаче не са обещаващи.

През последните  дни ООН се опитва да си върне инициативата в посредничеството и търсене на изход от военната криза. Гутериш изпрати писма до президентите на Русия и Украйна с молба да бъде приет в Москва и Киев за две отделни срещи с първите мъже на двете страни.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, ООН е маргинализирана в конфликта, отчасти и поради разрива, предизвикан между петте постоянни членки на Съвета за сигурност, в който Москва членува заедно с Вашингтон, Париж, Лондон и Пекин. Пред Wall street journal, военният министър на Украйна пък нарече ООН и ОССЕ "неефективни организации".

Откакто Генералният секретар на Обединените нации заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, нахлувайки в Украйна, руският президент отказва да поддържа какъвто и да било контакт с него на и не приема телефонните му обаждания.